úterý 21. ledna 2014

Recenze: Čas zkázy (Věk magie #2)


Věk magie: Čas zkázy
Bernd Perplies

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 400
Vydání v ČR: 2013
Anotace: Rovnováha magie byla narušena. Svět nyní stojí nepatrný krok před záhubou... 
Mladý novinář Jonathan byl proti své vůli vtažen do konfliktu dvou frakcí mocných kouzelníků a musí bojovat za svou záchranu. Události jsou natolik znepokojující, že svou pozornost k Londýnu obrací i svatá inkvizice v Římě. Prazdroj magie v troskách Atlandidy musí být uzavřen. Podaří se závod s časem vyhrát a odvrátit tak jistý konec lidstva?


Správný čtenář říká: "Nesuď knihu jen podle obalu." To je nejspíš jedna z mých slabin, protože vcelku často skutečně soudím knihu podle obalu. Když je nezajímavý název i obálka a o knize jsem od nikoho nic doporučujícího neslyšela, znuděně ji zase strčím zpátky tam, odkud jsem ji vzala. Samozřejmě, že když se mi líbí obálka i název, tak už se posunu dál a přečtu si dokonce i anotaci. Problém je, že mě ta anotace většinou na knihu příliš nenaláká. Anebo naláká, ale z anotace mám až příliš velké očekávání, které kniha naprosto nedokáže vyplnit, tudíž pak přichází zklamání.




Kniha Čas zkázy z trilogie Věk magie však splňuje jak přenádhernou obálku, tak skvělý obsah. Musím předem upozornit, že většinou nečtu velmi dobrodružné knihy s rozsáhlým obsahem nejrůznějších jmen osob, míst a časových údajů. Toto je ale výjimka a jsem moc ráda, že jsem se nenechala odradit svou nezaujatostí k dobrodružným knihám.

Kniha mne velmi příjemně překvapila. Byla jsem nadšena už u prvního dílu, ale nyní vím, že jsem se v autorovi nezklamala a skutečně je to zábavné počtení. Jako holka jsem občas trošku bádala mezi údaji místa, času nebo osob, zkrátka nejsem úplně technický typ, ale to nebyla chyba autora. Spíš moje. Každý máme holt jiné přednosti. Tady by se spíš asi vyřádili kluci, pokud vím, mají někteří takovéhle knížky moc rádi. Avšak ani holky nemusejí ohrnovat nos, věřte mi, za chvíli se v těch jménech vyznáte.

Jak vyplývá z názvu, i v této knize se zabýváme magií. Oproti jiným knihám to má svou originalitu. Příběh je totiž zasazen do doby 19. století v Londýně. Pro mne osobně není Londýn nejoblíbenějším městem, mám radši Francii (Paříž), jsem spíše kreativnější člověk, navíc nemám moc ráda anglické počasí, ale Londýn v době 19. století v tomto knižním předvedení se mi skutečně líbil. Je to velice zajímavá kombinace. Příběh se odehrává v minulosti, takže si na svou přijdou milovníci vymyšlených historických příběhů, ale zároveň se tu objevuje magie a kouzlení, tudíž kniha zabíhá i k fantasy, a nakonec je to všechno velmi dobrodružné a vyskytuje se tu často přímá řeč nebo různá psaní - dopisy, články. Takže si teď asi říkáte, že to má všechna plus. Krásně zkombinovaná kniha! A je to pravda, autor má určitě talent a touhle kombinací to u mě vyhrál. Dokonce často žasnu, jak krásně umí vykreslit svůj vymyšlený svět, ladně přechází z akce k popisu a zpět, a velmi se mi líbí jeho originální náhled a ztvárnění magie jako takové.

V knize se objevilo pár nových postav, ze kterých jsem zajásala nad Lionidou, kouzelnicí  a agentkou, kterou do Londýna vyslali z Říma, aby zjistila více informací o tom, co se děje. V postavách totiž velmi převažují muži, takže jsem trochu zajásala nad ženou, která by jim se vším mohla trošku zamíchat. A co se oblíbenosti postav týče, jednoznačně vyhrává Holmes, jeho postavení k některým situacím bylo opravdu zábavné.

Hodnocení: 8/10
Děkuji nakladatelství Fragment, které mi poskytlo recenzní výtisk této knihy.

zdroje obrázků: obr.č.1, obr.č.2

2 komentáře:

  1. 1. diel som mala istý čas doma, ale nejako ma to neupútalo natoľko, aby som si to prečítala, aj keď to vyzeralo zaujímavo. Možno sa k tomu raz ešte dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Doma mám všechny tři díly, četla jsem jen první dva, ale jsou naprosto skvělé. :3

    OdpovědětVymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji