středa 27. listopadu 2013

Recenze: Síla vzdoru (HG #3)

Hunger Games: Síla vzdoru
Suzanne Collins

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344
Vydání v ČR: 2011/13
Anotace: Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
 


Konečně už mám přehled od začátku do konce ohledně této slavné trilogie Hunger Games, která zahýbala světem. Nedávno (21.11.2013) jste také mohli v kinech zaznamenat již zfilmovaný druhý díl, který byl mimochodem výměnou režiséra mnohem lepší než zfilmovaný díl první. Nemohu říct, že by se mi třetí díl přímo nelíbil, Hunger Games jsou jedny z mála kvalitních knih YA, ale určitě se mi líbil o hodně méně než díl druhý, na druhou stranu s dílem prvním se nedá srovnávat, jelikož jedničku beru spíše jako takový úvod. 

zdroj
V druhém díle se mi velmi líbily všechny ty zvraty, čtenář si nemohl ani na chvíli odpočinout, pořád někde číhalo nějaké překvapení a vůbec se nedalo odhadnout, co bude dál. Ve třetím díle autorka poklesla s akcemi a oheň vystřídala chladnější voda. Dlouho Katniss s Galem zůstávali na jednom místě daleko od hlavních rozbrojů, takže ani čtenář nebyl u přímé akce, což vedlo k občasnému znudění. Je to zkrátka nezvyk, protože v druhém díle se děje jedna důležitá věc za druhou, čtenář musí doslova napětím bez dechu hltat odstavce textu a najednou začne číst třetí díl, kde se to přesune do úplně jiné roviny. Děj se náhle uklidní a je tu spíše hodně přemýšlení nad různými věcmi z různých úhlů pohledu. Ve třetím díle se bohužel též neobejdeme bez umírání, a to dokonce ani ohledně velmi oblíbených postav. O to horší, když jsou ty postavy do sebe zamilované nebo jsou členy rodiny. 

zdroj
Katniss se oproti druhému dílu v mnohém dle mého názoru zhorší. Přeci jen mnozí lidé kolem ní toho ztratili i víc než ona a stejně bojují dál, dokonce tvrději než předtím. Ale Katniss ne, upadá do sebelitování namísto toho, aby se snažila postavit se na nohy, začít konečně bojovat a řešit nastalou situaci. Nakonec jako by nebyla schopná vůbec nic dělat a všechno za ní udělají všichni okolo. Vážně, kdyby neměla tolik skvělých lidí okolo sebe, rozhodně by nic z toho nezvládla. Z druhého dílu jsem si myslela, že bude o dost silěnější, ale ona místo toho naprosto polevila, snad kromě nebezpečné mise, kdy se snažili dostat do Kapitolu. Tam bylo několikero obzvlášť hezkých scén a Katniss se konečně trochu vzpamatovala. I na konci knihy byl však nečekaný zvrat, který mnohým zamotal hlavu a odkryl skrytou pravdu, že i ti zpočátku dobří lidé stejně časem sklouznou ke špatným věcem, pokud se jim v tom nezabrání. Trilogie byla zakončena dosti ponuře, ale naštěstí tam autorka přidala ještě malý záblesk naděje na lepší život, když vylíčila Katnissino žití pár let po válce. Staré rány se v jejich srdcích nikdy nezahojí, ale aspoň mají děti, kterým mohou předat své vědomosti a naděje, aby se alespoň na pár dalších generací udržel mír a svoboda.

Hodnocení: 8/10
Děkuji nakladatelství Fragment, které mi poskytlo recenzní výtisk této knihy.

1 komentář:

  1. Z posledního dílu jsem měla dost podobné pocity jako ty. Tedy s tím rozdílem, že mě chování Katniss připadalo celkem llogické a očekávatelné - právě to, jak "lidsky" reagovala se mi na ní hrozně líbilo. Byla taková reálnější :)

    OdpovědětVymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji