sobota 15. prosince 2012

Knížní recenze: Upíří deníky - Probuzení

 Knižní recenze na...
Upíří deníky - Probuzení
L. J. Smith

Originální název: Vampire Diaries - Awakening
Autor/ka: Lisa Jane Smith
Překladatel/ka: Lucie Schürerová
Edice: Upíří deníky
Pořadí v edici: 1.
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2009 (ČR)
Počet stran: 248
Žánr: Fantasy, upíří romance



Vlastní uvedení do děje
     Elena se vrací domů z příjemně strávených prázdnin v Paříži s její tetou Judith a malou sestřičkou Margaret. Bohužel jakmile vstoupí do jejich opuštěného domu, opět si připomene, že její rodiče se již nikdy nevrátí, navždy je opustili při nehodě. Elena se se ztrátou svých rodičů ještě nesmířila. I tak je velice vděčná za všechnu pomoc od tety Judith, která zanechala veškerou svou práci prací a přestěhovala se k nim, aby se o ně postarala.
     Ale ačkoliv by se zdálo, že Elena bude dočista na dně, vůbec to tak není. Krásná, štíhlá blondýnka je královnou střední školy Roberta E. Leea a svého místa se nehodlá vzdát bez boje, ani pokud jde o její kamarádku Caroline.
     Doposud všichni chlapci na škole Eleně zobali z ruky a každý snil o tom, že s ní bude chodit. Až jednoho dne přijde cizinec, který si Eleny ani nevšimne i přes její veškeré snahy. Stefan Salvatore.
     A když už Elena ani nedoufá, že by Stefana mohla získat, nakonec oba zjistí, že patří neodloučitelně k sobě i přes Stefanovo temné tajemství. Avšak je tu i Stefanův starší bratr Damon, pán zla osobně, který má v plánu Elenu získat pro sebe, třeba i přes Stefanovu mrtvolu.

Můj názor na knihu
     Na celou tuto knižní řadu od autorky L. J. Smith jsem již slyšela mnoho předsudků, názorů jak pochvalných, tak záporně kritizujících, a nyní si na první díl slavné série udělám názor sama! Nebo ještě lépe... sdělím vám ho.
     Musím říci, že se mi první díl velice líbil. Věděla jsem už trochu, co bych měla dějově očekávat, ale i tak jsem si knížku užila. Nebudu ji zase vyvolávat do nebes, to ne, ale ani žádná hrůza to také nebyla. Zkrátka docela zábavný román. Kniha se čte lehce, nenudíte se u ní a příběh je vcelku ušitý na míru.
     I když je hlavní hrdinkou Elena, a tudíž spějeme k tomu, že by právě ona měla být nejoblíbenější ženskou postavou, mám na to jiný názor. Elena není přímo špatná, ale určitě nepatří mezi mé nejoblíbenější. Tam totiž patří Meredith.
     Tahle dívka mne naprosto očarovala svou inteligencí, svým dozorem nad někdy až příliš spěchající Elenou a svým cinickým vyjadřováním. Je to zkrátka člověk, který v těžkých chvílích zachová chladnou hlavu a je připraven vám kdykoli pomoci, třeba i když zavoláte o půlnoci. Takového člověka jen tak nenajdete a je opravdu dobré někoho takového mít po svém boku.
     A co nejoblíbenější mužská postava? Dobře, dobře, vyhneme se debatám, jestli je lepší Stefan nebo Damon, protože toho už je internet plný, a tyhle dva přeskočím. Mě zaujal Matt. Ani ne vzhledem, ale spíš tím, co cítí k Eleně a také ke Stefanovi. Též, jako Meredith, je to člověk, kterého pořádně nikdo nedocení, ale přitom toho tolik dělá pro druhé. Možná až moc. Matt je opravdu hodný kluk a Elena si ho nezasloužila. Neustále mu ubližuje, ale toho si vlastně ani nevšimne. Protože Elena velmi často jedná na úkor svých přátel, aby získala to, co chce za každou cenu a zdá se mi, že není schopna si toto uvědomit, natož jim být opravdu vděčná. Jak již bylo jednou napsáno v knize, myslím si, že Elena opravdu chce, aby se kolem ní všichni otáčeli a chovali se jako její loutky a ona jen tahala za provázky. Ne, taková Elena se mi opravdu nelíbí. Ničí ostatním životy pro své malichernosti, ale když jí náhodou někdo malinko ublíží, mohou se všichni její přátelé zbláznit strachem o ni a Elena dělá pěkné divadlo. Je to prostě citlivka, která má ráda pozornost.
     Děj knihy skončil velmi hezky a napínavě. Určitě vás to nabudí ke čtení druhého dílu. Knihu bych doporučila v první řadě posedlým milovníkům upírů, ale klidně i mladistvým dívkám, které čtou romány a chtěly by zkusit něco nového. Teď už jen doufat, že druhý díl nezklame a bude stejně dobrý jako ten první.

O autorce
Lisa Jane Smith je americká spisovatelka, která přesněji žije na Floridě, a proslavila se především právě Upířími deníky. Další její známa díla jsou například trilogie Temné vize, na které jste tu mohli také vidět recenze, dále nově přeložená řada knih s názvem Říše temnot nebo též slavnou čarodějnou trilogii Tajný kruh. Píše tedy knihy převážně pro mládež a to nejčastěji fantasy s prvky romance. Lisa je nyní svobodná a bezdětná. Dříve byla učitelkou a studovala hned na několika vysokých školách. Mám k ní takovou zajímavost, a to, že je velice háklivá na svůj věk a proto není přesně známo, v kterém roce se narodila.

Hodnocení knihy: 6 z 10
Za poskytnutí recenzního výtisku této knihy velice děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji