neděle 30. prosince 2012

Knižní recenze: Mayské proroctví - Zápas o osud lidstva

Knižní recenze na...

Mayské proroctví - Zápas o osud lidstva
Christy Raedeke

Originální název: The Daykeeper´s Grimoire
Autor/ka: Christy Raedeke
Překladatel/ka: Drahomíra Michnová
Edice: Mayské proroctví
Pořadí v edici: 1.
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012 (ČR)
Počet stran: 320
Žánr: Fantasy, soušasnost, drama



Vlastní uvedení do příběhu
     Šestnáctiletá Caity si vesele i nevesele žije svůj normální život, projevuje veliký zájem ohledně počítačů a různých softwarů a když se přestěhují do Skotska, nalezne tu přítele, o kterém ještě neví - a neví to zatím ani on -, že budou nastávajícím problémům čelit společně, neboť Alex s Caity bude cestovat za jejím rozluštěním záhadných symbolů.
     Jednoho dne totiž Caity nalezne tajnou skrýš ve svém pokoji. Ale není to ledajaká skrýš jako bývá ve starých domech, kde se většinou jedná o "hrací skrýše" dětí, nebo je tam ukrytá mrtvola dávno zesnulého majitele domu, tohle tu nebylo. Bylo tu něco mnohem více zajímavého - i když v porovnání s mrtvolou nevím nevím... :D Záhadné znaky v cizím jazyce vepsané přímo do stěn úkrytu. Co by mohly znamenat?
     Caity vyráží za lovem informací, které by jí mohly o textu prozradit víc. Postupně zjišťuje, že se jedná o dávné Mayské znaky a to, co objevila, přesahuje hranice všeho. 

Můj názor na knihu
     Jak jsem si tak pročítala některé jiné recenze, většině se tato kniha líbila, ale zařadili ji spíše jako oddechovou knihu. Musím říci, že bych ji přímo k oddechovým knihám nezařadila, protože na to byla docela akční a dost věcí se mi v ní opravdu líbilo, abych ji mohla zařadit do přihrádky těch lepších knih.
     I když název hlásá jasně o boji s osudem lidstva, zas tak závažné to není. Ale zase je to teprve první díl, to musíme brát taktéž v potaz. Kdoví, co nám autorka přichystá v druhém a třetím díle? To nikdo neví, leda byste byl někdo vědma nebo jasnovidec (v tom případě se mi ozvěte :D).
     Jak už jsem zmínila před chvílí, kniha byla oživena a to hned několika formami!
     Knihu skvěle oživovaly konverzace Caity a její kamarádky Justine. Konverzace byla tzv. chatová [četová] -> dívky si psaly v chatu sociální sítě. Často používaly různé zkratky, které sice chytrý člověk rychle pochopí, ale někdo, kdo nevyužívá sociálních síťí a nechatuje s přáteli, se ve zkratkách mohl trochu ztrácet. Ale o to ho to muselo více bavit, když si musel od známých zjišťovat dnešní "novinky" ohledně zkratkových hitů.
     Druhou, podobnou formou byly emaily, kterých tam nebylo málo, ale ani se v knize nepřemnožily. Z emailů čtenář dostával i některé nové informace a mohl si pak připadat, jako by on sám již pátral po vysvětlení záhady. Převážně si ale v emailu povídala Caity s Justine, sdělovala jí novinky a naopak. Zkrátka holčičí pokec. Nechyběly tam ani falešné emailové adresy, tedy jestli jsou falešné, to jsem nezkoušela, ale předpokládala bych to. Možná se někdo jmenuje stejně nebo podobně a má stejný email, ale tím jsem se vážně nezabývala.
     Další formou zábavy byly nákresy nad začátkem každé kapitoly a úplně na konci, na poslední straně knihy si vlastníci knihy mohli všimnout velké tabulky právě s různě zařazenými symboly, na které narážíte při každém načínání nové kapitoly. Teď člověk skutečně musí mít pocit luštění záhady, pokud jej doteď stále neměl.
     Též velkým zpestřením a výjimečností byl starý opičák Pan Papírek, který uměl víc, než by od něj čtenář očekával a dokázal okouzlit i mě.
     Celý příběh potom nevyvrcholí nikde jinde, než na Velikonočních ostrovech, což se samozřejmě dalo předpokládat vzhledem k tomu, že se v knize pojednává o Mayské civilizaci.
    Knížku hodnotím velmi kladně. Možná bych ji srovnala jako Erebos, akorát o stupeň nižší a takové bude mít i hodnocení.
    Kniha je vcelku i tenká na to, jaké tlusté svazky knihy podobného žánru bývají, takže to čtenáře příjemně překvapí. Písmo se ze začátku sice zdá být malé, ale pak už vám to ani tak nepřijde.
    Jako poslední bych autorce velice pochválila úvodní shrnutí, které bylo šikovně vyřešené a zbytečně jsme se pak v knize nemuseli zaobírat minulostí hlavní hrdinky, kdy je pro spisovatele samozřejmě mnohem těžší navodit situaci, kdy se například vzpomíná na tehdy a tehdy, nebo se připomíná to a to. Zkrátka každý měl ihned představu, co se v uběhlých letech stalo a příběh Caity se mohl ubírat dál, kde začal být skutečně zajímavý na napsání knihy.

O autorce
Láska Christy Raedekeové k mysticismu a její hlad po starověkých učeních ji vedly kolem světa - putovala v Himálaji, plula po Ganze, prošla evropské katedrály, studovala feng-šuej v Kuala Lumpuru, pobývala mezi mnichy v klášteře v horách Sierra Nevada a pátrala po šamanismu v mayských troskách Yucatanu a Chiapas. V současnosti žije s manželem a dětmi v Oregonu.

(zdrojem je přímo kniha sama)



Hodnocení knihy: 9 z 10
Za poskytnutí recenzního výtisku této knihy velice děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde  

2 komentáře:

  1. Panejo! Tvoje recenze jsou den ode dne lepší! :) Já nevím, jestli tě už nudí, jak ti ke každému článku píšu samou chválu, ale to prostě jinak nejde.. :D :)
    Jinak na knihu mám stejný názor jako ty. Knížka byla vlastně nabitá i zvraty, třeba strýček Li. U toho jsem byla zklamaná dost, protože jsem si ho oblíbila a něco takového bych u něj nečekala. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, jsem fakt moc ráda, že se moje recenze aspoň někomu líbí! Děkuju a ne, vůbec neotravuješ, naopak to moc potěší! :)
      Přesně! Taky jsem to nečekala! :D Sice jsem ho neměla ráda až tak, ale stejně... :D

      Vymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji