úterý 21. srpna 2012

Temná akademie: Vyvolení (Gabriella Poole)

Temná akademie: Vyvolení

(Gabriella Poole)


Série: Temná akademie
Díl: první
Počet stran: 256
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Eliáš Petr
Rok vydání: 2012
Anotace: Darkova akademie je škola jako žádná jiná! Každý semestr se stěhuje na nějaké nové úžasné místo a studují tu jen neuvěřitelně krásní a inteligentní mladí lidé. A čím více se toho nová zahraniční studentka Cassie Bellová o Akademii dozvídá, tím je zvědavější...
Jaká zlověstná tajemství střeží Vyvolení – skupina vybraných studentů, kteří se od nezasvěcených drží dál? Kdo je tajemný cizinec, který se v noci potuluje po chodbách? A co se doopravdy stalo před rokem, kdy tu za záhadných okolností zemřela studentka? Cassie zjišťuje, že vědět málo je sice nebezpečné, ale vědět příliš mnoho ji může zabít.

Atmosféra drahé Paříže:
Celý příběh se odehrává v mé milované Paříži. Ach. Opravdu jsem si dokázala živě představit noblesní ulice, zářící domy, plno památek, lidi v nejnovějších módních trendech a velký provoz aut (hlavně kolem Vítězného oblouku). V knížce se objevilo i dost francouzských pojmů nebo pařížských míst, kdy jsem pátrala v paměti a chvíli luštila, co to asi má být, ale pak jsem na to přišla a oceňuji autorku, že si s tím dala práci a nenapsala jen, jak se to odehrává v Paříži, ale zajímala se i o určitá místa v ní. Navíc se nejednalo o žádné postranní uličky, ale velmi známé ulice, náměstí a památky. Dá se říci, že to byl i akční průvodce po Paříži :]

Akademie:
V ulicích s drahými obchody Paříže se institut určitě neztratil. Vlastně tam přímo zapadal. Sir Alric Darke - ředitel školy - si totiž velice potrpí na skvělé zázemí. Takové, které bychom snad čekali jen u školy pro královskou dceru. Sem však chodí bohaté a hlavně božsky krásné děti těch nejvlivnějších lidí po celé planetě Zemi - takřka bychom mohli říci, že jsou potomky rodin vládnoucí světu, protože kdo má v téhle době peníze a umí s nimi zacházet, má i moc. Cassandra sem tedy příliš nezapadá, protože pochází z dětského domova a v podstatě žádné peníze nemá. Ale to její kamarádce Isabell nevadí. Hned co ji první den pozdraví, už ji táhne za sebou a nehodlá ji nechat na pospas těm nenažraným lvům - Vyvoleným.

Vyvolení:
Každý z nich je jiný, někteří víc, někteří míň, ale všechny něco spojejuje. Jejich společné tajemství. Tajmeství, které nesmí nikdo jiný znát. Smrtelně nebezpečné tajemství. Cassie na něj však hodlá přijít, a dokonce se kvůli tomu klidně i vloupe do cizího pokoje, z čehož málem nevyvázne živá. Všichni Vyvolení jsou velice krásní a chytří. Dle mého názoru je asi nejlepší vám ty nejdůležitější jedince představit každého zvlášť.

Kateřina
Kateřina (Sněhová královna):
Takřka by se dalo říci královna školy. Bílá pleť, dlouhé blonďaté vlasy, velice přitažlivá postava. Ale je opravdu velmi chladná. Povyšuje se nad ostatní a dokáže svá slova ostře namířit na kohokoli a ještě se přitom sladce usmívat.

Richard:
Velký lamač srdcí. Od prvního okamžiku si Cassandru oblíbí. Nejspíš se mu opravdu líbila, ale Richard se rychle poddává Kateřininu nátlaku stejně jako ostatním zlým Vyvoleným. Několikrát Cassie ošklivě zradí. A ta poslední zrada je pro ni osudná... Takže ačkoliv je jeho flirtování opravdu milé, a každý jeho úsměv musíte opětovat, není radno se s ním zaplést, ať se vám líbí sebevíc.

Keiko:
Keiko
Rozzlobená Japonka v akci, řekla bych. Keiko se mi na začátku moc líbila - tedy alespoň vzhledově podle toho, jak jsem si ji představovala. A též si myslím, že jakmile přešla k Vyvoleným, z dříve milé holky se stala drzá pobočnice Kateřiny. Nejspíš už ani nepoznala rozdíl mezi správnými a špatnými věcmi. A to se jí stalo osudným...

Ranjit:
Ach, a dostáváme se k mému oblíbenci. Abych řekla pravdu, podle knížky je Ranjit Ind, ale to se mi k němu vůbec nehodilo. Takže jsem si ho osobně pozměnila na krásného Japonce, pro které mám slabost. Černé vlasy, pronikavé oči a svalnaté tělo - dokonalé. Ještě k tomu často nosil vybraný elegantní oblek, který mu přesně sedl a tak nějak ho řadil nad ostatní. Ranjit se držel od školy a spolužáků dál a mohlo by to vypadat, že je povýšený, ale tak to vůbec není. Jen se tím chrání před zbytečnými proslovy s ostatními. Moc mu na Cassie záleží, jen to zatím nedává tolik najevo. Na konci knihy se to ale mnohem zlepší :]

Shrnutí:
Kniha je docela krátká, takže ji máte za pár hodin přečtenou. Jenže dle mého názoru je tak skvělá, že od ní jen těžko odlepíte zrak, dokud ji celou nepřečtete. Pořád čtete, čtete, čtete... Říkáte si, jak je ten Ranjit krásný, dá si s Cassandrou pusu a náhle BUM! Konec! A vy si jen říkáte: "Kdy bude další díl?"

Hodnocení: 10/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Zdroje obrázků:
http://shourei.deviantart.com/
http://alicexz.deviantart.com/
 http://alexandrasophie.deviantart.com/

2 komentáře:

  1. Krásná recenze! .. :)
    JInak já mám na knihu úplně opačný názor, ale kdyby se všem líbili stejné knihy, tak by to nebylo ono.. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě líbí, když čtu tvoje recenze, že v knize najdeš úplně jiné věci nebo máš jiné názory a je vážně zajímavé se na ty knihy dívat z více pohledů. Mnohem lepší, než kdyby byla každá recenze stejná ;) Takhle jsou různé názory super :)

      Vymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji