pátek 24. srpna 2012

Eldest (Christopher Paolini)

Eldest

(Christopher Paolini)


Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: druhý
Počet stran: 656
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Staníčková Olga
Rok vydání: 2005/2012
Anotace: Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ...
Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět!
Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...
Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

Předchozí děj:
Hned na začátku, jakmile otevřete knížku, naleznete po pár stránkách shrnutí celého děje Eragona. To velice oceňuji, protože i když jste knížku Eragon četli ani ne před měsícem, tudíž si ji pamatujete moc dobře, stejně už na některé detaily zapomínáte a tohle shrnutí vám je krásně připomene. Navíc vše dějově navazuje, čtenář není zmatený a ví přesně, co se kde děje.

Změny pohledů:
Katrina a Roran
Tentokrát se nesetkáváme jen s dějem z pohledu Eragona, ale i z pohledu Rorana nebo Nasuady. Roran, Eragonův bratranec, prožívá těžkosti ve své rodné vesnici Carvahall a musí vesničany ochránit před královským vojskem. Nasuada má též problémy. Přesunula Vardeny do Surdy, kde ale nemají dostatek půdy, jídla ani obydlí. Brzy už nebude v jejích silách, aby nespoutané Vardeny udržela zkrátka a navíc musí být za každých okolností připraveni k boji. Nejvíc mne samozřejmě bavily kapitoly s Eragonem a Safirou, ty jsem takřka hltala, ale i kapitoly s Roranem a Nasuadou byly zajímavé. Poněkud nudnější, to musím uznat, ale nezbytné. Změna pohledů se mi velice líbila, čtenář měl rozšířený prostor k vnímání příběhu.

Eragonův výcvik:
Eragon přichází do elfského města Ellesméra, aby se naučil mnohým věcem, které ještě neumí. Sám si představoval, že se bude učit bojovat s mečem a kouzlit, ale čeká na něho ještě mnohem víc. Oromis, jeho Mistr, ho naučí nejen boji, ale i používání logiky, duševnímu vyrovnání a spoustě věcí, které Eragonovi ukáží novou cestu. Bohužel, ačkoliv je plně zaujat pro nový výcvik, jeho zranění mu dělá stálé problémy a nepřidávají mu ke štěstí ani zamilované pohledy směrem k Arye.

Shrnutí:
Kniha je opravdu pozoruhodné dílo. Obdivuji Christophera, že dokáže děj tak mistrně popsat a dodá všemu špetku kouzla. Je to docela rozsáhlá kniha, ale ani na chvíli vás to nemrzí. A co se týče děje, nechci sem dávat příliš spoilerů, ale pro zájemce udělám menší shrnutí knihy - konec však říkat nebudu, jinak byste knížku ani nečetli, navíc se můžete nechat překvapit. Eragon tedy hned po bitvě s urgaly odjíždí na výcvik. Je nyní svázán sliby ke všem národům - Vardenům, elfům i trpaslíkům. Mezitím Roran zápolí o životy vesničanů s královským vojskem. Potom se ale rozhodne. Hodlá navždy opustit vesnici. Jeho proslov má velký vliv a téměř všichni ho následují. Kam ale půjdou? To už si musíte přečíst sami. :)

Hodnocení: 10/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji