neděle 24. března 2013

Knižní recenze: Upíří deníky - Souboj

Knižní recenze na...

Upíří deníky - Souboj
L. J. Smith

Originální název: Vampire Diaries - The Struggle
Autor/ka: L. J. Smith
Překladatel/ka: Lucie Schürerová
Edice: Upíří deníky
Pořadí v edici: 2.
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2009/2012 (ČR)
Počet stran: 232
Žánr: Upíří romance



Vlastní uvedení do děje
     Děj příběhu navazuje přesně tam, kde v předchozí knize skončil. Tedy na louce, kde Elena křičí na Damona. Elena ví, že Damon nějak ublížil Stefanovi a s pomocí svých přátel se odhodlá Stefana najít a zachránit. Naštěstí ještě přijdou včas, ale jelikož Elenini přátelé nevědí nic o světě upírů a žijí tedy ve sladké nevědomosti, je všechno těžší a musí Eleně zkrátka slepě věřit.
     Navíc se v předchozím díle v městečku odehrálo několik vražd, které Elena přičítá Damonovi, ale musí hodně obhajovat Stefana a vše se ztěžuje, když jí někdo ukradne její vlastní deníček, kde měla přísně tajné informace.
     A stále je tu Damon, na toho nejde ani zapomenout, který touží po Eleně, i když ona po něm ne. Hodlá ji získat za každou cenu. Získá ji tedy Stefan, nebo Damon?


Můj názor na knihu
     Kniha byla v klasickém stylu L. J. Smith. I kdyby na knize nebylo napsáno jméno autorky, poznala bych, kdo knihu napsal. Opravdu to byla ta stejná vlna, kniha byla v podstatě stylem i kvalitou stejná jako první díl knižní série, akorát příběh pokračoval dál. Takže pro mě to nebylo žádné velké překvapení, bylo tam to, co jsem od knihy očekávala a myslím, že jsem si čtení vcelku užila.
     Ze všeho nejvíce se mi asi líbily Damonovi proměnlivé nálady. Jednou byl moc milý, jindy zase jako vrah a potřetí jako nevyzpytatelný upír. Zkrátka jste nikdy nevěděli, co od něho můžete čekat, což se mi moc líbilo.
     Dokonce jsem uvítala i příjezd nového učitele na škole Roberta E. Leea, příjezd Alarica Saltzmana, který se projevil jako milá osoba. Ale po pravdě, hodně málo učitelů se chová jako on, což možná vysvětluje to, že učí svoji první třídu, tak si to chce pořádně "užít", ale občas mi přišel jako úchylák, který zve děti do své perníkové chaloupky. Nic proti. Ale jinak byl Alaric docela v pohodě, na jeho nezvyklosti se dalo zvyknout.
     Když už tedy rozebírám postavy, tak Elena se mi v tomhle díle zdála už trochu lepší, ale pořád někdy jednala moc sobecky nebo zkrátka ošklivě vůči svým přátelům, kteří by pro ni snesli modré z nebe. A Stefan nastoupil jako pravý ochranář nebo záchranář Eleny. Vlastně klidně obojí. Už teď fandím víc Damonovi, který je sice taky trochu zlý, ale na druhou stranu by dával Eleně poněkud větší prostor k dýchání, Stefan kolem Eleny běhá sem a tam, aby se jí náhodou nic nestalo... no, a překvapení? Něco se jí stane! A nezabrání tomu ani Stefan, ani Damon.
     Hodně jsem si užívala scénku, kdy Elena byla sama s Damonem na střeše Carolinina domu. V tu chvíli jsem měla ráda jak Elenu, tak Damona. Oba dva mi v tu chvíli opravdu sedli.
      Co mi ale přišlo divné, byly scénky s Vicky. To jsem vážně nechápala a už jsem slyšela, že se k upírům a vlkodlakům mají přimíchat i nějací duchové a další podivné síly, tak jsem na to docela koukala, co se to s Vicky děje. Myslím, že upíři by si tu vystačili a není třeba toho do knihy míchat tolik, přeci jen už je z toho pak přepepřený salát. Zkrátka já osobně bych tam nic nepřimíchávala, v tomhle ohledu mám radši tu jednoduchost, u které je L. J. Smith dobrá.
     Knihu doporučuji upířím maniakům a nebo romantikům nebo zkrátka čtenářům L. J. Smith. Opravdu tam není zas tak složitý děj a autorka vše vypráví jakýmsi odlehčeným stylem, takže kniha je opravdu pohodová na čtení.
     A na závěr úsměv krásného Damona. Užijte si ho! :D




O autorce
L. J. SMITH (Lisa Jane Smithová nebo Ljane) je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. LJ Smith je pseudonym. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Píše od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala a znovu začala až v roce 2008. Tato pauza si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky) Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.

Hodnocení knihy: 6 z 10
Za poskytnutí recenzního výtisku této knihy velice děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Do upířích deníků se asi nikdy nepustím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to taková pohodová série, ale tak každému se líbí něco jiného :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :)
    Ten Damon na konci<33. Zaplatíš mi monitor? Právě jsem si ho dost poslintala, vlastně i klávesnici, no super :DD

    OdpovědětVymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji