sobota 5. ledna 2013

Knižní recenze: Les rukou a zubů

Knižní recenze na...

Les rukou a zubů
Carrie Ryan

Originální název: The Forest of Hands and Teeth
Autor/ka: Carrie Ryan
Překladatel/ka: Alexandra Fraisová
Edice: Les rukou a zubů
Pořadí v edici: 1.
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2011 (ČR)
Počet stran: 320
Žánr: Dystopie, dobrodružství, zombie



Anotace
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Můj názor na knihu
    Možná jste si všimli, že jsem místo vlastního uvedení tentokrát použila anotaci. Myslím si totiž, že tato anotace knihu vystihuje mnohem lépe, než jak bych to dokázala vůbec popsat já sama. To jen tak pro objasněnou.
(zdroj)
     Knihu jsem četla ve dvou intervalech - poprvé jsem si ji půjčila z knihovny, ale bohužel jsem ji pak už musela vrátit rozečtenou a potom jsem si ji později půjčila znovu, abych ji dočetla. Musím říci, že jsem vůbec nic nemusela číst podruhé, rychle jsem se začetla znovu do děje přesně tam, kde jsem skončila a neměla jsem s tím žádný problém. To jen poukazuje na to, že je kniha opravdu dobrá a jen tak se vám "nevypaří z hlavy".
     Abych řekla pravdu, tahle kniha je opravdu na vyšší úrovni srovnatelná s další dystopií Hunger Games nebo Divergence. Jako každá z těchto povedených knih je psána vlastním stylem. Kniha je psána jemnou, ale pečlivou rukou. Vše je vysvětleno do detailů, všechny pocity jsou dokonale popsané. Někdo by řekl, že víc jak polovina knihy je pouhé popsání toho, jak skupinka přeživších utekla z oplocené vesnice, potom bloudí po cestách, skoro všichni zahynou, ale přeci jen, v poslední kapitole se jedné dívce splní sen. Ano, přesně o tomhle kniha je a nebudu říkat, že ne. Ale ačkoli je většina knihy docela poklidná, překvapivě se u ní nenudíte. Sama jsem žasla nad tím, jak autorka dokáže zaujmout čtenáře popsáním úplně obyčejných věcí! A v té chvíli si jste jisti, že tuhle knihu napsal někdo, kdo má skutečný talent. Kloubouk dolů před touhle dámou.
     Ze začátku jsem byla vzteky bez sebe, když se Mary zhroutil její dosavadní život a její bratr Jed jí nenabídl pomoc, nýbrž ji rovnou vyhodil z domu. Vážně jsem na Jeda byla dost naštvaná a nechápala jsem, jak Mary může být tak klidná. V jejím případě bych vážně byla trochu... no řekněme více podrážděná. Potom bych byla určitě naštvaná i na svou kamarádku Cass a Travise a Sesterstvo. Mary se dokázala opravdu hodně krotit a udivovalo mne, kolik viny hází na sebe místo svých bližních. Ale jak kniha pokračovalo, čím dál se zlepšovala a pak už se s Travisem dokázala i nepěkně pohádat. Z čehoz se dá usoudit, že Mary byla vychována jako introvert, ano, vychována, zde to opravdu sedí, ale časem, kdy jejich skupinu potkalo tolik potíží, bolesti a smutku, si pomalu začínala nabývat na jistotě a potom už si skutečně věřila a dokázala své názory obhájit před ostatními nebo jim dokonce vzdorovat.
Zombie (zdroj)
      Trochu smutné je, že se nakonec dva muži - bratr Mary a její milovaný Travis - pro Mary obětovali, jen aby si mohla splnit svůj sen jít k oceánu. A jak Cass jednou suše poznamenala, Mary uchvátila vždy všechny. Každý chtěl slyšet její příběhy, každý se o ni zajímal, a byla pravda, že si toho Mary moc nevšímala a hnala se dál za svým snem přes cokoli. Na druhou stranu si toho zažila mnohem víc než ostatní, mnohem více bolesti, takže Cass neměla na co žárlit.
     Ohledně mužů v knize nemám úplně to nejlepší mínění, protože všichni z nich byli dost nechápaví ohledně žen a zastávali názory toho, že muž si může dělat co chce, když uživí svou rodinu, ale žena se prostě nesmí hnout od domácích prací a dětí. Samozřejmě to ve větší části vysvětluje situace a doba, do které se narodili, i tak mi ale často lezl Harry nebo Jed se svými příjemnými poznámkami. Nejlepší z nich byl asi Travis, ale i tak jsem mu za Mary nikdy neodpustila za to, že ji nechal čekat bez odezvy. Ale zase když umíral, tak jsem se vážně téměř rozbrečela. Travisovo a Maryino rozloučení bylo asi nejhezčím okamžikem knihy. Uznávám, že smutným, ale i tak krásným.
     Kniha je skutečně výborná, doporučuji všem.

O autorce
Mladá a talentovaná americká autorka Carrie Ryan se narodila a vyrůstala ve městě Greenville v Jižní Karolíně. Vystudovala práva na Duke University School of Law a chvíli pracovala jako advokátka. Odjakživa se bála hororů, zombíků a podobných hrůz. Až její manžel jí tento svět pomohl objevit. Téma zombie a nemrtvých ji zaujala tak, že v roce 2009 publikovala svůj první román Les rukou a zubů, který se okamžitě stal bestsellerem. O rok později následovalo volné pokračování Vlny zmítané smrtí (The Dead-Tossed Waves) a trilogii má zakončit román Temná a prázdná místa (The Dark and Hollow Places).
(zdroj kniha samotná)

Hodnocení knihy: 9,5 z 10

4 komentáře:

  1. Ja som s Jadeom tiež nesúhlasila a Travisova smrť ma zasiahla 8( ale kniha pre mňa nebola až taká úžasná. Prvú polku knihy som vyslovene pretrpela, pretože tie Maryine kecy koho ľúbi, koho nie, nemá nikoho a nevie kam ísť...ma strašne štvali...tak zdvihnem zadok a preskočím ten hlúpi plot 8D radšej zomrem ako byť v takej situácii ako ona 8D
    Potom keď nabehli nejaké tie akcie, tak sa mi to už lúbilo viac 8) Na 2. diel sa určite teším, lebo vyobrazenie zombíkov sa mi veľmi páčilo 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že v kniha celkově nebyla až tak moc nadupaná akcí jako v jiných dystopiích. I když ono je celkem akční bojovat o život a mít co dělat, aby tě zombíci nesnědli :D Ale souhlasím, že kniha nebyla psána moc akčně, ale na druhou stranu byla kniha "uhlazená" a musím ocenit autorčinu zručnost ve vyjadřování pocitů.
      A ohledně Mary také souhlasím, už mě to popravdě taky někdy štvalo, ale pak jsem se snažila její pocity chápat, i když to šlo v některých chvílích dost těžko... :D Ale vztek jsem měla i z těch mužských tam okolo. Někdy mi na nervy lezla i Cass, ale to až později po útěku z vesnice... :D

      Vymazat
  2. Knihu som ešte nečítala, ale zdá sa byť veľmi zaujímavá, určite si ju raz prečítam :)

    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu vřele doporučuji! Musím říci, že je to určitě slušná kniha a stojí za to si ji přečíst :)

      P.S. Máš moc hezký blog! ;)

      Vymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji