středa 10. října 2012

Vidím to, co vrah (Jill Hathaway)

Vidím to, co vrah

(Jill Hathaway)

Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Michaela Škultéty
Rok vydání: 2012
Anotace: 
Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru.
Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?

Výborný nápad:
Konečně jsem narazila na něco originálního. Už to nejsou ta samá témata omýlající se pořád dokola, ale autorka se šikovně zamyslela nad něčím novým. Koneckonců, byla to alespoň pro mne první knížka, jejíž hlavní hrdinka upadá do transu a převtěluje se do někoho jiného. Sice v jeho těle nemůže nic dělat, dokonce to nemůže ani sama od sebe zastavit, ale cítí všechny emoceté určité osoby, vidí jejíma očima a slyší to co on/ona.
Má to svoje výhody, ale bohužel nevýhody převažují. Jakmile se převtělíte, vaše tělo padá k zemi, omdlívá, takže potom můžete mít hezký otřes mozku, čelo plné boulí či nějaké zlomeniny. Také se můžete převtělit do někoho, kdo zrovna dělá něco, co ani vidět nechcete. A to se jednoho dne stane Vee.


Převtělí se totiž do vraha, který zabil kamarádku její sestry roztleskávačky. Veeina lehkomyslná a lehce zmanipulovatelná sestřička Mattie se nechá přemluvit od své nepravé a lstivé kamarádky, která závidí Sophii, zavražděné dívce, a rozhodnou se jí ukázat "kde je její místo". To se Vee vůbec nelíbí, ale nic s tím neudělá. A poté, později večer, se převtělí do samotného vraha. Je tedy skrytým svědkem vraždy.
Tím celý příběh začíná.

Text:
Ohledně způsobu napsání bych měla určité výtky. Celá knížka je napsána pro náctileté, často se setkáváme s nespisovnými výrazy a popsání děje je velmi strohé. Autorka se nezajímala o maličkosti, nýbrž jen o děj. Z čehož vyplývá, že nejspíš ještě není natolik zkušená, aby dokázala vyjádřit obojí najednou - jak detaily a prostředí, tak všechnu akci.

Shrnutí:
Knížka je pro young adults a podle toho i vypadá. Ale napříč tomu má oproti jiným stále se opakujícím holčičím románkům něco navíc, určitý šmrnc. Moc se mi líbí Veeina změna z dřívější roztleskávačky na normální holku - s růžovými vlasy :D Knížka se mi celkem líbila, hezky se četla, možná bych jenom vytkla příliš časté oddělování děje.

Hodnocení: 7/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

  1. Tahle kniha mě moc nezaujala.. :/
    Ale recenze je opravdu hezká 8-)


    Btw.. Hezký obrázek.. :) (Ta liška nahoře) :D

    OdpovědětVymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji