pondělí 27. srpna 2012

Hunger Games: Vražedná pomsta (Suzanne Collins)

Hunger Games: Vražedná pomsta

(Suzanne Collins)  


Série: Hunger Games
Díl: druhý
Počet stran: 336
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek, Ph. D.
Rok vydání: 2010/2012
Anotace: Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Peeta nebo Hurikán?
Katniss je nyní ve velmi těžkém postavení. S Peetou se z Hladových her zachránili díky předstírané lásce, předstírané alespoň pro Katniss, ale všichni diváci doopravdy uvěřili v jejich ryzí lásku a brali to jako znamení pro povstání proti diktátorskému režimu. Nyní musí čelit složitým rozhovorům na Turné vítězů, kde objíždí ostatní kraje. Je pro ni velice těžké dívat se do tváří těm, kterým umřeli děti pro to, aby mohla Katniss s Peetou žít. Obzvlášť těžké je pro ni nést na sobě částečnou vinu za to, že nedokázala ochránit malou Routu. Musí tedy pořadatele her nějak přesvědčit, že vše konala z neodolatelné lásky k Peetovi, a tím pádem si Peeta vzít za muže, nebo se k věci musí postavit čelem: rovnou nic nepředstírat a strhnout vzpouru. Druhá možnost je ovšem velmi nebezpečná. Katnissina rozhodnutí budou osudová nejen pro ni, ale i pro ostatní kraje. Katniss má sice Peetu ráda a moc jí na něm záleží, ale mnohem důvěrněji ji přitahuje Hurikán. On tu byl vždy pro ni, ať se dělo cokoli. Katniss si pomalu začíná uvědomovat, co k Hurikánovi cítí.

Zpátky ve hře:
Ačkoliv se tato slova říkají v dobrém smyslu, pro Katniss a Peetu to moc dobrá zpráva není. Vrátit se zpět do té proklaté show bude další zlý sen, co se stal skutečností. Katniss tam nahoře má opravdu někdo moc rád, když musí čelit ještě horším překážkám než kdy dřív. Teď už má ale strategii, je zkušená. Dokáže znovu přežít a přitom zachránit Peetu? A co se vůbec děje ve Dvanáctém kraji? Vzpoura začala, to je jisté. Ale brutální diktátoři v Kapitolu se nechtějí vzdát jen tak lehce. Dokonce jsou odhodlání zakročit tak krutě, i kdyby měli celý Dvanáctý kraj zničit - což se jim nakonec povede.

Shrnutí:
Přesně takto si představuji vyzrálou, kvalitní a přitom akční knihu. Této knize opravdu nic nechybí. Je to skvostný kousek do každé sběratelské vitríny, ať už pro amatérského čtenáře, nebo pro milovníka vysoce kvalitně napsaných knih. Už jsem to možná zmiňovala u recenze na první díl, to nevím, i přesto to ale zmíním klidně znovu. Autorka znamenitě popisuje prostředí, pocity - mám při čtení dojem, že už jsem přeskočila teenagerovské průpovídky a konečně jsem se dostala k pořádné literatuře, a to nemusím číst nic starobylého, protože takto dokáže být napsána i akční fantasy a trochu sci-fi kniha, pokud má nad sebou pevnou a šikovnou ruku autorky. Suzanne si dokonale pohlídala detaily, mistrně si podala každou scénu nebo rozhovor, zachovala chladnou hlavu v horkých chvílích a pokračovala dál v báječném příběhu. Perfektní.

Zde jsou oficiální stránky Hunger Games.


Hodnocení: 10/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji