pondělí 16. července 2012

Temné Vize - Odhalení (L. J. Smith)

Temné Vize - Odhalení

(L. J. Smith)

Série: Temné Vize
Díl: první
Počet stran: 264
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Olga Staníčková
Rok vydání: 2011
Anotace: Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.

Od upírů k jasnovidectví:
L. J. Smith znám hlavně díky Upířím Deníkům. Já osobně jsem nadšená ze seriálu, ale z knih moc ne. Posledními díly si to Smith dost pokazila. Tahle série mne ale zaujala. Je to už na první pohled něco jiného. A myslím, že pokud si Smith udrží tuhle laťku při psaní dalších dílů, bude z toho docela povedená série. Celá kniha byla napsána lehčí češtinou. Téměř bych řekla, že kniha byla odlehčená a nebyly v ní složité výrazy, což usnadnila četbu mladistvím. Na druhou stranu zase ale není tak těžké napsat knihu s prostými a jednoduchými výrazy. Zkrátka, chybí tomu určitý šmrnc, upravenost, kterou v knize postrádám. Základy příběhu však musím pochválit. Autorka uhodila do správného a těším se na pokračování.
 
Kaitlyn:
Kate mám určitým způsobem ráda. Je vnitřně silná, odhodlaná, zvědavá, vše, co se mi líbí. Ale překvapilo mne, že se nedokáže ani sama ubránit. Když ji ten záhadný muž venku přepadl, řekla jsem si "Fajn, je vyděšená." Ale to ji vůbec nenapadlo ho třeba kopnout, kousnout do ruky, uhodit...? Opravdu se pak nedivím, když je tolik přepadení, když se lidé nechávají přepadnout tak lehce a ani moc nebojují za svůj život. To se pak nesmíme divit, že to únosce tak láká.

Gabriel:
Tak tyhle typy kluků miluji. Není tak snadné se jim dostat pod kůži, ale když už vás k sobě pustí, nelitujete toho. Gabriela jsem si oblíbila, jen si myslím, že by mohl ještě trochu zapracovat na svém sebeovládání a svých sarkastických úšklebcích. A také by mohl začít více hrát. Zatím se drží stranou, ale myslím, že pokud by se opravdu silně rozhodl zapojit se do hry, byl by silným soupeřem. U něj je jen jeden problém, lenost. Na co by se zmáhal, když je mu všechno jedno, že? Tak snad si v druhém díle uvědomí pár věcí a pustí se do akce.
Institut
 
Shrnutí:
Knihu vidím jako velkou naději, ze které se může zrodit celkem povedené dílo. Stačí však jeden krok vedle a spadne vše přes palubu. Proto doufám, že Smith bude přemýšlet o pokračování a neudělá ho tak zbrklé jako u Upířích Deníků, kde si v prvních dílech vedla dobře a potom to celé zkazila. Základ má série slušný, teď už si ho jen udržet.

Hodnocení: 7/10 
Stav: recenzní výtisk

Za tento recenzní výtisk vděčím nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji