pátek 8. června 2012

Harry Potter a Kámen mudrců (J. K. Rowling)

Harry Potter a Kámen mudrců

(J. K. Rowling)

Série: Harry Potter
Díl: první
Počet stran: 288
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Vladimír Medek
Rok vydání: 1997
Anotace: Brýlatý chlapec s nachovou jizvou na čele, připomínající blesk - to je Harry Potter. Jedenáctiletého učedníka čarodějných umění stvořila nadaná spisovatelka J. K. Rowling a ze své ostrovní britské vlasti jej vyslala pro potěchu všem duším okouzleným fantazií. Vítejte i vy mezi jeho příznivci, nepatříte-li k odkouzleným nudným mudlům!

Dovoluji si říci, že tuto knihu i celou sérii zná snad celý svět a pokládá ji za neuvěřitelné dílo. Celá série je opravdu uznávána a knihy z ní jsou jedny z nejprodávanějších na světě. Musím však také dodat, že českému Harry Potterovi dodal senzaci skvělý překladatel Vladimír Medek. Opravdu před ním smekám, protože když jsem si četla slovenské provedení Harryho, tak se mi nad některými jmény, názvy kolejí nebo míst udělalo špatně. Vladimír Medek přišel na kloub tak krásným a originálním názvům! Vážně, kolikrát v životě ještě před tím, než byl Harry pořádně prodáván, vás napadlo slovo Famfrpál? Nebelvír? Albus Brumbál? Nebo Prasinky či mozkomor? Opravdu velké díky patří tomuto muži, který z anglického Pottera udělal v Čechách veledílo.

Knihu jsem četla už z principu. Když chce někdo psát recenzní výtisky, přeci jenom by měl mít načteno alespoň pár známých knih, aby měl co porovnávat. Dá se říci, že už je to taková klasika. Leckdo by řekl, že tento čarovný svět musí čtenáře nudit, ale právě naopak. Před lety jsem tuto knihu četla a teď jsem se k ní opět vrátila. Musím říci, zážitek to byl krásný. Jako byste náhle přijeli domů a přivítali se se svými příbuznými, se svými kamarády, se známými místy a zavzpomínali. Vše vám bylo tak příjemně povědomé, avšak jste byli stále napnutí, co se bude dít dál. Bohužel ale musím narazit i na pár nepříjemností, které mě v četbě často rozptylovaly. Naneštěstí jsem typ člověka, kterému vadí, když je opravdu často za sebou to samé slovo, což se v Harrym neustále objevovalo a omílalo stále dokola slovo všecko, poněvadž a právě. Toť asi jediné zklamání, ale ve druhém díle jsem už takovéto chyby nezaznamenala, tak jsem byla ráda za jejich odstranění. Ihned se to poznalo a knize to dodalo vyšší hodnotu.

Ale abych se více vrátila k ději knihy... Už v prvním dílu se mi zamlouvá Snape. Vždycky jsem pro něj měla určitou slabost, je to opravdu zvláštní a složitá osobnost. Málokdo ho chápe a málokdo si uvědomuje, kolik toho Snape za svůj život obětoval. Určitě by si v čarodějnickém světě zasloužil obrovský bílý pomník s úhledným písmem: Zde leží jeden z nejobětavějších lidí v čarodějnickém světě. Avšak v prvním díle není Snapeova podstata úplně zřetelná, takže se k němu vrátím později v dalších dílech, kde se o něm rozepíši mnohem více.
Další mé oblíbené postavy přicházejí až v pozdních dílech, tak si budete muset chvíli počkat na mé vyjádření.

Abych tuto knihu shrnula. Je to opravdu vzácná kniha. Nápad je to skutečně cenný, ojedinělý. Bohužel jsem ale zatím Harryho nečetla v anglickém jazyce, takže nemohu posoudit, jak Rowling píše. Zato mohu říct, že čeština je úchvatný a pestrobarevný jazyk, kterého bychom si měli velice vážit. Jedno anglické slovíčko řekneme klidně i deseti českými. Není to úchvatné? Tolik výběru a možností, jak popsat svoji myšlenku! Možná i to udělalo z Pottera veledílo, když to nejsou strohé americké věty, ale krásná česká souvětí. A ještě jednou sem píši, protože si myslím, že jeden odstavec nestačil, o Vladimíru Medkovi, který přeložil jak knihu, tak vymyslel úžasná názviska z kouzelnického světa.

Hodnocení: 6/10 
Stav: koupená

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze a jak to tak vidím, asi se vrátím k HP! :)

    Zase mě to začao lákat! :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc! :) Jsem ráda, že se hned první recenze líbilo, to jsem vážně nečekala. Vřelé díky! :)
    Svět Harryho Pottera nikdy neomrzí, je to opravdu jeden z nejlepších fantasy světů ;)

    OdpovědětVymazat

Jsem vděčná za všechny komentáře :) Děkuji